A matetök/bombilla beavatása

Ha a matetök ténylegesen tökből vagy fából készült, azt az első használat előtt, be kell avatni!

A fa, vagy hagyományosan tökből készült matetököt használatbavétel előtt be kell avatni, felkészíteni, hogy sokáig lehessen használni, és teljesértékűen adja vissza az ízeket.

Töltsd meg mate-val úgy, ahogy amúgy is tennéd, majd öntsd fel forró vízzel és hagyd állni legalább egy 24 órát. Így az egy napot pihent fából vagy tökből készült matetököt átjárja a mate különös ízvilága, beissza magát az aromája. Majd ürítsd ki és tiszta vízzel öblítsd át a tököt és már készítheted a kiválasztott matedat! 

Ez az eljárás csak akkor szükséges, ha Mate bögréd fából vagy tökből van, hiszen ezek az anyagok felveszik a Mate ízét, ezekbe beleivódik az aroma. Illetve a különféle fáknak különböző íze van, ami eleinte könnyen lehet túl erős. 

Ha üveg, fém, vagy porcelán bögrét használsz, akkor ez a lépés kihagyható.

*****

Egy szantál/fa bombillánál a beavatás hasonló, csak mivel az anyaga vékonyabb, hideg előáztatással érdemes kezdeni, akár csak egy 5-10 percre, a mate fogyasztás előtt. Majd mikor végeztünk, lassú kiszáradást kell hozzá biztosítanunk. Semmiképp ne tegyük radiátorra, kályhára, meleg helyre, hogy gyorsabban száradjon!

Szantálfa matetök, bombilla beavatása az első használat előtt.