A MATE elkészítése
A MATE általános elkészítése:
Fontos, hogy a matéhoz használt víz 80 °C-nál ne legyen melegebb. Nem ajánlatos forrásban lévő vízzel leönteni a yerba matét, mert ‘megég’, elveszítheti pozitív tulajdonságainak jó részét, és az ízében is nem kívánt jegyek jelenhetnek meg. Először kevés hideg vizet öntsünk rá, majd felöntjük 70-80 °C vízzel. Így friss, üdítő és energikus lesz ez a fantasztikus, testet-lelket tápláló ital! Ízeiben a friss, zöld mezőtől egészen a keserű jegyekig számtalan izgalmas íz-élményt fedezhetünk fel. A kesernyés jegyeket sok esetben a tradicionális, füsttel való szárítással érik el. Maga a felöntött ital sokszor egészen mélyzöld, szinte festeni lehet vele. Tetején habkorona jelenik meg, amely intenzitása leköveti a mate ízének és erejének intenzitását, ezekkel együtt csökken, majd múlik el. Van aki úgy tartja, hogy a habkorona a mate minőségére és az elkészítésének tökéletességére is utal.
A maté tárolásának legfőbb szabálya, hogy jól zárható tasakban, száraz, hűvös helyen legyen.
Egy igazán jó, ízletes mate elkészítése:
A matézás legjobb módja, ha van időd nyugodtan átadni magad az élménynek. A mate tradicionális elkészítése egy szép rituálé, mely némi időt vesz igénybe.