A matéról általában

A mate tradicionálisan egy hideg vagy forró főzet. Az italt egy mate töknek nevezett kis csészéből szívják fel egy bombillának nevezett szűrős, fém szívó eszközzel. A mate elnevezés a kecsua mati szóból ered, amely poharat vagy egyéb ivóalkalmatosságot jelent, később a mate ivására használt tök (Lagenaria siceraria) népies elnevezéseként terjedt el. 

A mate elnevezés arra utal, hogy matéból készült forrázott ital, úgy mint a ‘kamilla tea’, ‘menta tea’, stb. ugyanis a maté nem teacserje.  A mate, egy dél-amerikai magyal fajta, a Paraguay magyal (Ilex Paraguariensis), szárított leveleinek darabkáiból, azok porított részeiből és száracskáiból készült főzet. Ennek a Dél-Amerikában honos örökzöld fafajnak csipkés, fűrészelt szélű leveleit parázs felett szárítják,  előfordul, hogy forró vízbe merítik, majd felaprítják.

A maték fő ízvilágának szempontjai meghatározza azt az irányt, ami szerint majd könnyebben tudsz választani a maték között:

  1. tradicionálisan füsttel szárított
  2. enyhe füsttel, füstmentesen szárított (meleg levegővel, a prémium kategóriák fagyasztva szárítással)
  3. gyógynövényes
  4. gyümölcsös