Mate, kicsit másként

Biztos megvan az, amikor a barátaiddal üldögélve egy beszélgetés során eljuttok oda, hogy megváltjátok a világot. Ilyenkor mindenki elereszti a fantáziáját és csak úgy ömlenek a jobbnál jobb ötletek, miként is lehetne a bármit is jobban csinálni. Hát velünk is ez történt, mikor egy hidegebb, borúsabb napon a nem éppen unalmas mate kóstolásunknak teret engedve kitaláltunk néhány mate koktélt.

Ezt osztom most meg veletek. Minden italnak az alapja természetesen a MATE!

A főzet

Elkészítése egyszerű, lehet meleg vagy hideg áztatással is készíteni. 

Érdemes a különböző fajtákat kipróbálni, és saját receptet, keverékeket kialakítani, hogy legyen, ami lágyabb, vagy épp füstösebb, ami gyümölcsös, gyógynövényes, mentás-citromos a melegebb időkben. 

Hideg áztatás:

  • érdemes szem előtt tartani, hogy az így készült mate, frissebb, üdébb, ugyanakkor lágyabb is lesz
  • az arányában a mate itt ezért lehet több, mint 50gramm / liter, de azzal is jó!
  • a víz nem kell, hogy hűtött hideg legyen, mert akkor lassabb a kiázás
  • kezdhetjük úgy, hogy a víz mennyiség harmadát szobahőmérsékleten vesszük, a teljes adag matét ebbe áztatjuk, majd később öntjük fel hűtött vízzel, hogy hamar lehessen hűtött üdítőként fogyasztani.
  • a hidegen áztatott mate is el kezd kioldódni már percek alatt, mégis 20 perctől akár több órán át is lehet áztatni,
  • a mate túl sok áztatás következtében meg tud keseredni, így érdemes időnként kóstolót inni belőle!
  • és éppen a keseredés okán nem érdemes addig a matén hagyni az áztató vizet, amíg az teljesen el nem fogy

Meleg áztatás:

  • lényegében ugyanaz, mint a hideg áztatás, annyi fontos különbséggel, hogy így hamarabb megérik a mate íze, erőteljesebb lesz, mind ízben, mind hatásban
  • itt is fontos, hogy a meleg víz előtt kevés hideg vizet öntsünk a matéra, hogy a levelek megszívják magukat és így a meleg víz meg ne égesse, mert attól is hajlamos keserkésebb lenni
  • a matét sosem szabad forró vízzel felönteni, a hideg előöntés után 70-80C vízzel érdemes leönteni
  • ugyan a főzetünk így hamarabb elkészül, ezt a verziót is lehet hosszú ideig ázni hagyni, de itt is nagyon kell figyelni arra, hogy meg ne keseredjen az ital

A kész matéval ízlésed szerint játszhatsz, az ajánlott adag 1-2 dl egy pohárba, amibe szörpöt tehetsz és szódával húzod fel. Tehetsz bele gyömölcskarikát, jeget. Alkoholos verzióban nálunk a Gin jött be, szintén szódával.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük