MATE Központ

Főzet, koncentrátum készítése matéból

A főzet vagy koncentrátum elkészítése egyszerű, lehet meleg vagy hideg áztatással is készíteni.  Sokan nem találják az időt/kedvet reggel, hogy hagyományosan matézgassanak. Sokan pedig munka közben, napközben nem tudják megoldani, pl. futár ismerőseim, vezetés közben. Most leírom, amit eddig mindenkinek tanácsoltam: Hogyan készíts saját, egészséges energiaitalt? Érdemes a különböző fajtákat kipróbálni, és saját receptet, keverékeket kialakítani, hogy legyen, ami lágyabb, vagy épp füstösebb, ami gyümölcsös, gyógynövényes, mentás-citromos a melegebb időkben. Továbbá, ha alkoholos italnak készül, akkor aszerint is lehet váltogatni, hogy a kiszemelt rövidhez melyik mate íze passzol jobban.

Hideg áztatás:

  • érdemes szem előtt tartani, hogy az így készült mate, frissebb, üdébb, ugyanakkor lágyabb is lesz
  • az arányában a mate itt ezért lehet több, mint 50gr/liter
  • a víz nem kell, hogy hűtött hideg legyen, mert akkor lassabb a kiázás
  • kezdhetjük úgy, hogy a víz mennyiség harmadát szobahőmérsékleten vesszük, a teljes adag matét ebbe áztatjuk, majd később öntjük fel hűtött vízzel, hogy hamar lehessen hűtött üdítőként fogyasztani.
  • a hidegen áztatott mate is el kezd kioldódni már percek alatt, mégis 20 perctől akár több órán át is lehet áztatni,
  • a mate túl sok áztatás következtében meg tud keseredni, így érdemes időnként kóstolót inni belőle!
  • és éppen a keseredés okán nem érdemes addig a matén hagyni az áztató vizet, amíg az teljesen el nem fogy.

Meleg áztatás:

  • lényegében ugyanaz, mint a hideg áztatás, annyi fontos különbséggel, hogy így hamarabb megérik a mate íze, erőteljesebb lesz, mind ízben, mind hatásban.
  • Itt is fontos, hogy a meleg víz előtt kevés hideg vizet öntsünk a matéra, hogy a levelek megszívják magukat és így a meleg víz meg ne égesse, mert attól is hajlamos keserkésebb lenni
  • A matét a hideg előöntés után 70-80C vízzel érdemes leönteni, sosem forró vízzel, mert megég a levél, megkeseredik a mate
  • A főzetünk így hamarabb elkészül, ezt a verziót is lehet hosszú ideig ázni hagyni, csak arra kell figyelni, hogy meg ne keseredjen az ital.

Szűrés:

  • A szűrés nem triviális egy porosabb mate esetében, így ajánlom, hogy egy sűrűbb szűrőt is szerezzetek be
  • Én két szűrővel dolgozom, a sűrűbbet teszem a ‘sima’ alá, így duplán szűr
  • és csak egy pontra öntöm a matét, hogy a felkupacolódó mate levél is szűrőként funkcionáljon.

Ízesítés:

  • Lehet bárhogy, ami az ízlésednek megfelel! Citrom, narancs, bármilyen lédús gyümölcs, vagy gyümölcslé, valamint menta, citromfű, stb. Ha szeretnél édesítsd cukorral, mézzel, ami neked megfelel!

Akár hidegen akár melegen készül, ha koncentrátumot szeretnénk csinálni, akkor az ajánlott mennyiség szerintem:

  • 125gr/1,5L, mert kb fél litert a növény magába szív – persze valamennyit ki lehet és érdemes is kipréselni belőle! -, így marad bő 1L koncentrátum, amit aztán én 2-3x hígítással öntök fel.