A matetök és a bombilla beavatása
A hagyományosan tökből és a fából készült matetököt használatbavétel előtt be kell avatni. Fel kell készíteni, hogy sokáig lehessen használni, és teljes értékűen adja vissza az ízeket.
És itt válasszuk is ketté a történetet.
A beavatás egyrészt azért szükséges, hogy a természetes anyag jól bírja a nedves-száraz és a hideg-meleg különbségeket. A természetes anyagot főleg az terheli meg, ha ezek a változások egyszerre mennek végbe. Másrészt ezek a matetökök hajlamosak eleinte intenzív saját ízt adni a maténak, ami lehet túl erős. Továbbá használat során magukba isszák a yerba maték ízét és sajátosan kiegészíti azt. Számos kultúrában a hagyományos főző edények tisztítását is másként gondolják, mint mi, itt Európában. Úgy vélik az edény nemesedik azáltal, hogy magába szívja az ételek ízét, és azt ’makulátlanul’ kitisztítani kár lenne.
A beavatás menete:
- A matetököt töltsd meg yerba matéval úgy, ahogy amúgy is tennéd. Itt eltérő a vélemény, hogy használt vagy új yerba matét használsz, hisz ezt ki fogod önteni. Szerintem újat használj. Ezzel is tiszteld meg az edényt, amit napi szinten a kezedben tartasz, amely aztán társad lesz a yerba maték izgalmas világában való kalandozásodhoz. Plusz, a yerba mate levelek hajlamosak megbuggyanni, bepenészedni bizonyos idő elteltével, jobb ezzel nem kísérletezni. 😉
- Ezután öntsd fel meleg ¡DE NEM FORRÓ! vízzel. 80°C ne legyen melegebb, de én inkább a 60°C-ot ajánlom.
- Hagyd egy napot pihenni. Minimum12 órát, de akár 24 órát is lehet. Így a tökből vagy fából készült matetököt átjárja a yerba különös ízvilága, beissza magát az aromája.
- Míg ezzel a fa matetökből kioldódik a túl erős saját íz, a tökből készült matetökben feláznak a készítéskor benne maradt lazán kapcsolódó anyagok, ezeket egy kanál segítségével kikaparhatod. Ahogy a tököt előkészítik, többek között a magházat kaparják ki, ez olyan, mint amit a sütőtökből vagy a dinnyékből is ki szoktunk kaparni fogyasztás előtt. Ennek lehet benne maradéka, ami a száradás közben letapad a falához. Ezek áznak fel a beavatás közben.
¡FONTOS! ha van szárvég a tök közepén, azt ne bántsd, mert ott elkezdhet folyni a matetök!
- Mindezt a folyamatot megismételheted, annyiszor amennyinek szükségét érzed. Pl, ha a fa túl erős ízt ad, vagy ha nem tudtál minden lazán kapcsolódó anyagok kikaparni elsőre. Ha pedig eleget áztattad, langymeleg vízzel öblítsd ki a felkapart anyagokat, töröld szárazra a belső felületét, majd hagyd lassan kiszáradni. Legjobb ehhez egy napos (fényes), de hűvös, száraz hely és nem árt, ha van egy enyhe légmozgás is.
- Igyál belőle egy jó matét. 😊
Persze szót ejthetünk arról is, hogy mit tegyen az, akit nem érdekel a ’matetök lelkivilága’, csak azt szeretné, hogy mihamarabb ihassa a mennyei yerbát.
- Nedvesítsd be langyos vízzel a belsejét.
- Pár perc múlva öntsd tele meleg ¡DE NEM FORRÓ! vízzel. 80°C -nál ne legyen melegebb, de én inkább a 60°C-ot ajánlom.
- Hagyd így, míg kihűl a víz. Közben ahogy feláznak a lazán kapcsolódó anyagok, rögtön kapargasd őket.
- Ha eleget áztattad, langymeleg vízzel öblítsd ki a felkapart anyagokat, töröld szárazra a belső felületét, majd hagyd lassan kiszáradni. Legjobb ehhez egy napos (fényes), de hűvös, száraz hely és nem árt ha van egy enyhe légmozgás is.
- Igyál belőle egy jó matét. 😊
Ez az eljárás csak akkor szükséges, ha matetök fából vagy tökből van, hiszen ezek az anyagok felveszik a Mate ízét, ezekbe beleivódik az aroma. Illetve a különféle fáknak különböző íze van, ami eleinte könnyen lehet túl erős.
Ha üveg, fém, vagy kerámia ‘matetököt’ használsz, akkor ez a lépés kihagyható.
Egy szantál/fa bombillánál a beavatás hasonló, csak mivel az anyaga vékonyabb, hideg előáztatással érdemes kezdeni, akár csak egy 5-10 percre, a mate fogyasztás előtt. Majd mikor végeztünk, lassú kiszáradást kell hozzá biztosítanunk. Semmiképp ne tegyük radiátorra, kályhára, meleg helyre, hogy gyorsabban száradjon!