A matetök és a bombilla beavatása
A hagyományosan tökből és a fából készült matetök és bombilla beavatása, használatbavétel előtt meg kell, hogy történjen. Fel kell készíteni, hogy sokáig lehessen használni, és teljes értékűen adja vissza az ízeket.
És itt válasszuk is ketté a történetet.
A beavatás egyrészt azért szükséges, hogy a természetes anyag jól bírja a nedves-száraz és a hideg-meleg különbségeket. A természetes anyagot főleg az terheli meg, ha ezek a változások egyszerre mennek végbe. Másrészt ezek a matetökök hajlamosak eleinte intenzív saját ízt adni a maténak, ami lehet túl erős. Továbbá használat során magukba isszák a yerba maték ízét és sajátosan kiegészíti azt. Számos kultúrában a hagyományos főző edények tisztítását is másként gondolják, mint mi, itt Európában. Úgy vélik az edény nemesedik azáltal, hogy magába szívja az ételek ízét, és azt ’makulátlanul’ kitisztítani kár lenne.
A beavatás menete:
- A matetököt töltsd meg yerba matéval úgy, ahogy amúgy is tennéd. Itt eltérő a vélemény, hogy használt vagy új yerba matét használsz, hisz ezt ki fogod önteni. Szerintem újat használj. Ezzel is tiszteld meg az edényt, amit napi szinten a kezedben tartasz, amely aztán társad lesz a yerba maték izgalmas világában való kalandozásodhoz. Plusz, a yerba mate levelek hajlamosak megbuggyanni, bepenészedni bizonyos idő elteltével, jobb ezzel nem kísérletezni. 😉
- Ezután öntsd fel meleg ¡DE NEM FORRÓ! vízzel. 80°C ne legyen melegebb, de én inkább a 60°C-ot ajánlom.
- Hagyd egy napot pihenni. Minimum12 órát, de akár 24 órát is lehet. Így a tökből vagy fából készült matetököt átjárja a yerba különös ízvilága, beissza magát az aromája.
- Míg ezzel a fa matetökből kioldódik a túl erős saját íz, a tökből készült matetökben feláznak a készítéskor benne maradt lazán kapcsolódó anyagok, ezeket egy kanál segítségével kikaparhatod. Ahogy a tököt előkészítik, többek között a magházat kaparják ki, ez olyan, mint amit a sütőtökből vagy a dinnyékből is ki szoktunk kaparni fogyasztás előtt. Ennek lehet benne maradéka, ami a száradás közben letapad a falához. Ezek áznak fel a beavatás közben.
¡FONTOS! ha van szárvég a tök közepén, azt ne bántsd, mert ott elkezdhet folyni a matetök!
- Mindezt a folyamatot megismételheted, annyiszor amennyinek szükségét érzed. Pl, ha a fa túl erős ízt ad, vagy ha nem tudtál minden lazán kapcsolódó anyagok kikaparni elsőre. Ha pedig eleget áztattad, langymeleg vízzel öblítsd ki a felkapart anyagokat, töröld szárazra a belső felületét, majd hagyd lassan kiszáradni. Legjobb ehhez egy napos (fényes), de hűvös, száraz hely és nem árt, ha van egy enyhe légmozgás is.
- Igyál belőle egy jó matét. 😊
Persze szót ejthetünk arról is, hogy mit tegyen az, akit nem érdekel a ’matetök lelkivilága’, csak azt szeretné, hogy mihamarabb ihassa a mennyei yerbát.
- Nedvesítsd be langyos vízzel a belsejét.
- Pár perc múlva öntsd tele meleg ¡DE NEM FORRÓ! vízzel. 80°C -nál ne legyen melegebb, de én inkább a 60°C-ot ajánlom.
- Hagyd így, míg kihűl a víz. Közben ahogy feláznak a lazán kapcsolódó anyagok, rögtön kapargasd őket.
- Ha eleget áztattad, langymeleg vízzel öblítsd ki a felkapart anyagokat, töröld szárazra a belső felületét, majd hagyd lassan kiszáradni. Legjobb ehhez egy napos (fényes), de hűvös, száraz hely és nem árt ha van egy enyhe légmozgás is.
- Igyál belőle egy jó matét. 😊
Ez az eljárás csak akkor szükséges, ha matetök fából vagy tökből van, hiszen ezek az anyagok felveszik a Mate ízét, ezekbe beleivódik az aroma. Illetve a különféle fáknak különböző íze van, ami eleinte könnyen lehet túl erős.
Ha üveg, fém, vagy kerámia ‘matetököt’ használsz, akkor ez a lépés kihagyható.
Egy paolo santo (dél-amerikai szantál), vagy egyéb fa bombillánál a beavatás hasonló, csak mivel az anyaga vékonyabb, hideg előáztatással érdemes kezdeni, akár csak egy 5-10 percre, a mate fogyasztás előtt. Majd mikor végeztünk, lassú kiszáradást kell hozzá biztosítanunk. Semmiképp ne tegyük radiátorra, kályhára, meleg helyre, hogy gyorsabban száradjon!