Hogyan válasszak matét?
Olvasd el útmutatónkat!
A mate sokszínűsége, számtalan termesztési, szárítási, érlelési típusa és ízesített fajtája miatt sokesetben nem könnyű eldönteni, hogy milyen matét válasszunk. Mindezt az is bonyolítja, hogy régiónként / termelő területenként változó arányban vannak jelen a mate összetevői (levél, szár, por). Valamint nagyon széles skálán mozog a különböző maték ízének és hatásának tartóssága. Illetve ezek, a füstösség vagy az ízesítés intenzitása.
Most, hogy talán éppen sikerült még jobban elbizonytalanítsalak, elkezdem összefűzni ezeket a szálakat, kapaszkodókat nyújtani!
A termelői területekről pár szóban: Különböző területekről származó mate különböző arányokban tartalmaz porrá zúzott összetevőket. Minden termőterületről származik olyan mate, ami csak levelet, vagy csak levelet és szárt tartalmaz, ám ezeknek az íz jellege is más. Elsőre inkább ilyen matékat szoktunk ajánlani, mert ez nem olyan könnyen tömi el a bombillád, így jobban tudod élvezni a matézás szertartását. Ám fontos tudnod, hogy a matézás élményéhez hozzátartozik, hogy a mate ivása közben a por is folyamatosan áramlik.
A termelői területek sajátosságairól, ebben a blogbejegyzésben olvashatsz bővebben!
A szárítás, érlelés módozatai szintén nagyon változatosak. A hagyományos mate szárítás füsttel történik, így a matéknak különböző erősségben füstös az íze. Van amikor ez egy plusz keser-ízben nyilvánul meg és van, amikor kifejezetten olyan, mintha egy jobbfajta kézműves, fán füstölt trappista sajtot mártogatnánk bele a mate tökbe. És persze számtalan van, ami nagyon enyhe füsttel vagy teljesen füstmentesen lett szárítva. A másik véglet az, amikor a friss növényt gyorsan, fagyasztással szárítják, így az egészen ’nyers’ marad. Ezzel őrizve meg a mate egyedi, tiszta ízvilágát.
Az ízesítésekről elsőre annyit érdemes mondani, hogy van mikor egyéb élénkítő hatású növényekkel kombinálják a matét, van mikor gyógynövényekkel, gyümölccsel vagy aromákkal. Ezekről a maték külön terméklapján a leírásban tájékozódhatsz.
E közben mi folyamatosan teszteljük az általunk forgalmazott matékat, és egy szubjektív kategorizáló rendszerrel skálázzuk azokat. A mate ízének, füstösségének, etxra, hozzáadott ízeknek az intenzitásáról, valamit az ízek jellegéről a terméklapokon megjelenített ’MATE Központ teszt eredmények’ részben tudsz tájékozódni.
Kategorizálásunkat ’A MATE Központ tesztelési rendszere’ című táblázatban találod meg.
Továbbá a blogban egy-egy mate komplett tesztjét is elolvashatod, hogy még többet megtudhass a maték sokszínűségéről, ez is segítséget nyújthat a választásotokban!
Reméljük, ezekkel sikerült segítenünk választásodat!
Jó keresgélést!