MATE Központ

A MATE elkészítése

Fontos, hogy a matéhoz használt víz 80 °C-nál ne legyen melegebb.
Nem ajánlatos forrásban lévő vízzel leönteni a yerba matét, mert ‘megég’, elveszítheti pozitív tulajdonságainak jó részét, és az ízében is nem kívánt jegyek jelenhetnek meg. Először kevés hideg vizet öntsünk rá, majd felöntjük 70-80 °C vízzel. Így friss, üdítő és energikus lesz ez a fantasztikus, testet-lelket tápláló ital! Ízeiben a friss, zöld mezőtől egészen a keserű jegyekig számtalan izgalmas íz-élményt fedezhetünk fel. A kesernyés jegyeket sok esetben a tradicionális, füsttel való szárítással érik el. Maga a felöntött ital sokszor egészen mélyzöld, szinte festeni lehet vele. Tetején habkorona jelenik meg, amely intenzitása leköveti a mate ízének és erejének intenzitását, ezekkel együtt csökken, majd múlik el. Van aki úgy tartja, hogy a habkorona a mate minőségére és az elkészítésének tökéletességére is utal. 

A maté tárolásának legfőbb szabálya, hogy jól zárható tasakban, száraz, hűvös helyen legyen.

Egy igazán jó, ízletes mate elkészítése:

A matézás legjobb módja, ha van időd nyugodtan átadni magad az élménynek. A mate tradicionális elkészítése egy szép rituálé, mely némi időt vesz igénybe.

1.

Töltsd meg a mate tököt matéval félig, vagy amennyivel szoktad. Minél több matét teszel bele, annál erősebb az ízhatás.

2.

Egyik kézzel takard le a mate tök száját, tartsd fejjel lefelé, és jól rázd meg. Így a por és az apróbb darabkák leszállingóznak a tenyered felé (tehát a mate tök szája felé), míg a nagyobb darabok, felülre (a mate tök alja felé) kerülnek – Brazil dió effektus. Így mikor visszafordítod, a finomabb szemcsék felül, míg a nagyobb szemcsék alul lesznek, és egyfajta szűrőként viselkednek. Ezzel megelőzheted a bombillád eltömődését.
A folyamat természetes velejárója, hogy a tenyeredre kiül a finom mate por, ezt vagy nyugodtan fújd vagy mosd le, vagy seperd le a nadrágod szárán, ahogy tetszik.

Itt fontos még megjegyezni, hogy a bombilla NEM kanál, még ha van olyan formájú is. Amennyiben kanálként használva kevered vele a matét, nagyon könnyen el fog tömődni!

3.

Öntsd föl a matét hideg vízzel (kb. ¼-ig) és hagyd ázni 2 percig. Ezzel lehet elkerülni, hogy “leégessük” a mate leveleket.

4.

Adj hozzá forró vizet (70°-80°C), a mate tök feléig.

5.

Most merítsd bele a bombillát úgy, hogy leérjen a mate tök aljára. Fontos, hogy az ujjaddal fedd le a bombilla száját, így elkerülheted, hogy eltömődjön a porral és apró részecskékkel, ahogy a mate tök aljára meríted.

6.

Ezután töltsd fel a mate tököt forró vízzel (70°-80° C). Nem baj ha nem lepi el teljesen az összes mate levelet a víz, az újra felöntések alkalmával úgyis vízbe kerül minden levélke, és mindig marad még száraz, ami garantálja a friss, üde ízt.*

* A bombillát lehetőleg ne nagyon mozgasd, különben könnyen teljesen eltömődik.

A Yerba Mate elsőre különös, egyesek szerint furcsa ízű, kesernyés. Próbáld csak meg! Lassanként megtalálod a neked leginkább tetsző ízesítést (cukorral, cukor nélkül, mentával, citrommal,…), ahogy mindenki Dél-Amerikában. Vannak speciális receptek is a Yerba Mate elkészítéséhez. Nyugodtan próbálkozz ezekkel is!

A MATE eszközei, Bombilla és Matetök

A bombilla spanyol eredetű, bombijának, masassának is ismerhetjük. A bombilla vagy masassa hagyományosan ezüstből készül, de egyszerűbb ötvözetekből is elérhetőek a kedvezőbb ára miatt. Ezek a bombillák jellemzően nikkel-ezüst, alpaka, rozsdamentes acél, vagy üreges szárú cukornád alapanyagúak. A mate tököt Dél-Amerikában is használják a mate előállítására és fogyasztására, ismertebb neve a guampa, cuia, vagy még cabaça néven is fut. A név a lopótök nevéből ered. A maté tök sokrétű megnevezéseiből is látszik, hogy a mate fogyasztása széles körben elterjedt Dél-Amerikában és határokon átívelő a fogyasztás kultúrája.

A szívószálhoz hasonló eszköz a bemerített végén kiszélesedik, és a kis lyukak lehetővé teszik a lefőzött folyadék leszűrését, mivel a szálas részek fennmaradnak a szűrön és csak a finom porszemek és a leszűrt mate jut át rajta. A későbbiekben, amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek elkészítésére is újabb és újabb típusú bombillák jelentek meg, szinte mind fémből. A modern bombillán egy egyenes cső is helyet kapott, amin át lefolyik a szűrt mate. A bombilla tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használnak: a mate levelek nem benne, hanem körülötte vannak.

A bombillák az egyik legfontosabb eszköz a mate fogyasztásához. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla, különben az egész élményt tönkreteheti. A megfelelő tisztításáról részletesen a Bombillák részben olvashatsz.

A mate tök ápolása:

Miután beavattuk a tökből vagy fából készült mate tököt a maga tradicionális módján, készen áll a használatra. Minden használat után ajánlatos vízzel alaposan elmosni és a tisztítás után a talpára állítva szárítani. Gyakori hiba szájjal lefelé fordítva szárítani, amitől lassabban szárad és könnyebben bepenészedik.